Kamboçya

Uzak Doğu’nun en gizemli ülkelerinden biri olan Kamboçya; üç eski Fransız sömürgesi Hindiçini birliğinden bir tanesi olup, komşuları Vietnam ve Laos gibi uzun yıllar savaşlarla uğraşmış. Bu ülkelerden farklı olarak kendi içinden yetiştirdiği bir liderin yaptığı soykırımla insanlık tarihinin en acımasız dönemlerinden birini de yaşamış. 90’lı yıllardan itibaren birçok dünya ülkesinin yardımlarıyla kendine gelmeye başlamış Kamboçya halkı da acı geçmişini unutmaya çalışırken canla başla turizm ve tarım sektöründe çalışıyor.

Ms. 8.yy’dan itibaren bölgeyi kontrol eden Khmer İmparatorluğu altın çağını art arda gelen güçlü krallarıyla 12. yy’da yaşamış, ancak komşularıyla savaşları kaybedince gücünden eser kalmamış. 20.yy’da “Kızıl Kral” olarak da anılan Sihanuk, ülkeyi savaşlardan korumaya çalışmışsa da maalesef Pol Pot’un gaddarlığına yenilmiş.

Tarım, balıkçılık ve özellikle turizmle yaralarını sarmaya çalışan ülkenin en önemli ziyaret bölgesi, Siem Reap şehrinde bulunan Angkor harabeleri. Tamamını gezebilmek için en az 2 gün ayrılması gereken bu yapıların çoğu, 12.yy’da binlerce kişi tarafından en ufak ayrıntısına kadar düşünülerek inşa edilmiş ve günümüze kadar din adamlarının fedakarlığıyla mükemmel bir şekilde korunarak gelmiş. Onlarca tapınağın geniş bir alana yayıldığı bölgede Angkor şehri harabeleri, şehrin genel giriş kapıları, Büyük Tapınak Angkor Wat, Bayon Tapınakları ile eski kraliyet sarayının önünde bulunan Filler Terası bölümü en çok ilgi çeken yerlerden. ABD’ li aktris Angelina Jolie’nin başrolünü oynadığı filmle tüm dünyanın ilgisini çeken Ta Phrom Tapınağı ise görülmeye değer başka bir tarihi tapınak. Angkor harabelerinden toplanan birçok eser, başkent Phnom Penh’de bulunan Ulusal Müze’de sergileniyor. Başkent ayrıca ilginç pazarlara ve Mekong Nehri’ne de ev sahipliği yapıyor.

Görmeniz Gereken Yerler

– Sağlık

Kamboçya’ya girişlerde Türk vatandaşlarına herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.Eğer maceracı bir yemek yeme alışkanlığınız var ve sokaklarda açıkta satılan yiyeceklerden yiyorsanız; kesinlikle kapalı şişe suyu tüketmenizi, buz, süt ve süt ürünlerinden kaçınmanızı, iyi pişirildiğine emin olduğunuz et, tavuk ve balık ürünleri tüketmenizi, meyve ve sebzelerin iyi yıkanmış olmasından emin olunması, meyvelerin kabuğunun soyulduktan sonra yenmesini tavsiye ederiz.

– Vize Bilgileri

Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Kamboçya’ya giriş yapabilmeleri için vize almaları gerekmektedir. Kamboçya vizesi, Türkiye’de bulunan fahri konsolosluklardan alınabileceği gibi, ülke sınır kapılarında da temin edilebilir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri ise, 30 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaftır.

– Uçuş Süreleri

Türkiye –  Kamboçya arasında direkt uçuş bulunmamaktadır. İstanbul’dan Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’e aktarmalı olarak uçarak yaklaşık 16 saatte ulaşmak mümkündür. İstanbul’dan Seam Reap uçuşları ise aktarmalı olarak 13 saat 25 dakika civarında sürmektedir.

– Para Birimi

Kamboçya’nın para birimi Kamboçya Rieli’dir (KHR). Seyahatiniz için yanınıza USD almanızı ve bunun küçük birimlerini yanınızda bulundurmanızı öneririz.

– Saat Dilimi

Türkiye ile +5 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 12.00 iken Kamboçya’da saat 17.00’dir.

– Yemek Kültürü

Bölgede Uzakdoğu yemek kültürüne oldukça benzer bir mutfak hakim. Sokak satıcılarından bir şey almamanızı öneririz. Bunun yanında gideceğimiz restoranlar ve otellerde alacağımız yemeklerin damak tadınıza uygunluğunu fark edeceksiniz.

– Alışveriş

Siem Reap’de bulunan Psar Chaa ve Night Market giyim kuşam ve hediyelik eşya alabilmeniz için uygun yerlerdir.

– Sosyal Yaşam

Kamboçyalı insanların büyük bir kısmı batılıların olmadığı kırsal kesimlerde yaşamını sürdürmekte ve bu onlarla ilgili gözlem yapabilmeyi oldukça kolaylaştırıyor.

Kamboçya oldukça gelenekçi bir yapıya sahip buda hayatlarının aile fertlerine ve dini kurallara göre yapılanmasına sebebiyet veriyor. Kamboçyalı birinin evine girdiğinizde ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor. Baş, Kamboçya’da vücudumuzun kutsal kabul edilen bir kısmı ve çocukların veya yetişkinlerin başını okşamak veya ellemek oldukça uygunsuz bir davranış.

Ön Başvuru Formu